Zeytin Üreticileri Mağdur

Kooperatiflerin Fiyat Belirleme Politikaları Çiftçiyi Vurdu

Zeytin hasadıyla birlikte başlayan fiyat belirleme süreci, tarım kooperatifleri arasında farklılıklar ve çiftçilerin mağduriyetine neden olan bir gelişmeye dönüştü. Marmarabirlik’in açıkladığı 125 liralık zeytin kilogram fiyatı üreticileri sevindirirken, Tarım Kredi Kooperatifi’nin 90 lira fiyatla açıklama yapması sorunlara yol açtı.

Özellikle İznik ilçesine bağlı Boyalıca Köyü’nde üretim yapan Orhan Fındık, bağlı oldukları Çakırca Tarım Kredi Kooperatifi’nin seleleri bırakmasına rağmen ürünleri almaya gelmediğini dile getirdi. 1000 nüfuslu köydeki çiftçilerin mağduriyetini vurgulayan Fındık, “Tarım Kredi Kooperatifi 90 lira fiyat açıkladı. Marmarabirlik 125 lira açıkladı. Zeytini almıyorlar. Vatandaşın borcu var. Ben hem Marmarabirlik hem de Tarım Kredi’ye üyeyim. Marmarabirlik ürünlerimin bir kısmını aldı. Ancak Tarım Kredi halen gelip almadı.

Bütün ilacımı, gübremi Tarım Kredi Kooperatifi’nden alıyorum. “Zeytinde öderim” diye. Ama zeytini almayınca mağdur olduk. Çok az ürün var. Verdiğimiz beyana göre alıyorlar. Boyalıca’nın yarısı mağdur durumda. Burada 1000 çiftçi var. Duyduğumuza göre Tarım Kredi hiçbir yerden zeytin almıyor. “Fiyat pahalı geliyor” diyorlar. Mazot, gübre, ilaç çok pahalı. Bizi mağdur etmesinler. Tarım Kredi’den genel anlamda memnunuz. Ancak zeytin işinde bu sene mağdur olduk. Tüccara versek onlar da vadeli ödeme yapıyorlar. Bizim amacımız Tarım Kredi’ye olan borcumuzu rekolte beyannamesinde kabul edilen miktar ve rakamda ödemek” şeklinde konuştu.

Mağduriyetin bir diğer boyutu da Tarım Kredi Kooperatifi’nin fiyatı yüksek bulduğu yönündeki dedikodular oldu. Tarım Kredi Kooperatifi’nin bu sezon hiçbir yerden zeytin almadığı iddiaları, çiftçilerin endişelerini arttırdı.

Öte yandan Marmarabirlik, zeytin alım kampanyasını sürdürürken, açıkladığı 125 lira fiyatla üreticilerin yüzünü güldürdü. Ayrıca, satın alınan ürünlerin yarısının peşin ödenmesi, çiftçilerin ekonomik sıkıntılarını bir nebze olsun hafifletti.

Bu durum, tarım kooperatiflerinin fiyat politikalarının çiftçiler üzerindeki etkilerini gözler önüne seriyor. Tarım sektöründe yaşanan bu gelişmeler, tarım politikalarının ve kooperatif yönetimlerinin çiftçilerin refahını nasıl etkilediği konusunda daha fazla tartışmayı beraberinde getiriyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Önerilen Makale

Son Yazılar