TÜSEDAD çiğ süt üretim maliyetlerini açıkladı

İRFAN DONAT

Tüm, Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Ocak ayına ilişkin çiğ süt üretim maliyetlerini açıkladı.

Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Armağan Hayırlı’nın önderliğinde oluşturulan maliyet komitesi çalışmaları sonuçlarına göre iki farklı hesaplama yöntemi kullanıldı.

TÜSEDAD, Ulusal Süt Konseyi (USK) ile sektör oyuncuları arasında hesaplamalara yönelik görüş ayrılıkları oluştuğu için sürü yönetimi açısından farklı bakış açısını koymak adına iki hesaplama yöntemini de kamuoyu ile paylaştı.

Birinci maliyet hesaplama yönteminde sürü devamlılığı için; her yıl yüzde 20 reforme edilen inekler yerine doğan dişi buzağılar işletmede tutularak ve sürüye katılarak izlenen metot kullanıldı. Bu metotla dışarıdan düve/gebe düve satın alınmamakta ve sürü büyüklüğü bu yolla sabit tutulmaya çalışıldı. Tüm bu kriterler dikkate alındığında 1 litre çiğ sütün maliyeti litre başına 15 lira 79 kuruş olarak açıklandı.

İkinci maliyet hesaplama yöntemi ise USK mantığına göre gerçekleştirildi. Bu metotta; sürü devamlılığı için; her yıl yüzde 20 reforme edilen inekler yerine dışarıdan düve/gebe düve satın alınarak ve sürü büyüklüğü bu yolla sabit tutulmak kaydıyla bir hesaplama yapıldı. Tüm bu kriterler dikkate alındığında 1 litre çiğ sütün maliyeti litre başına 16 lira 85 kuruş olarak belirlendi.

TÜSEDAD’tan yapılan açıklamada, “USK’nın hesaplama metodunda, doğan tüm buzağılar erkek veya dişi fark etmeksizin satılmakta ve sürü devamlılığı için yıl içinde düve ve/veya gebe düve alımı yapılacak sürü devamlılığı sağlanmaktadır. Derneğimiz ise, sürü devamlılığı ve saha gerçeklerine göre doğan tüm buzağıların satılmayıp, yıl içinde reforme edilen inekler yerine, doğan dişi buzağıların bir kısmının işletmede beslenmesi şeklinde bir hesaplama metodu geliştirmişti. Bizler de bakış açılarımızdaki farklılığı gidermek adına, yeni hesaplama metodumuzda hem USK’nın bakış açısından hem de sahada uygulanan sürü yönetimi bakış açısıyla 2 ayrı hesaplama metodu oluşturduk. Bu nedenle derneğimiz; hem USK’nın bakış açısı ile doğan tüm buzağılar satıldığında hesaplanan maliyeti, hem de sürü devamlılığı için dişi buzağıların bir kısmının işletmede tutulması şeklinde iki ayrı metot geliştirdi” denildi.

Bilindiği üzere USK’nın 22 Ocak’tan itibaren geçerli olan çiğ süt referans fiyatı litre başına 13 lira 50 kuruş olarak açıklanmıştı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Önerilen Makale

Son Yazılar