Geçen yıl yaşanan sel felaketinin ardından toparlanmaya çalışan Yunan çiftçiler, bu kez de keçi ve koyunlarda yüzde 70 oranında ölüme sebep olan keçi vebası ile karşı karşıya.
Geçen ay ilk kez görülen ve kaynağı henüz tam tespit edilemeyen söz konusu virüsün, insanlara bulaşmamakla birlikte, keçi ve koyunlarda yüksek oranda bulaşıcılığa sahip olduğu kaydediliyor. Bu nedenle, Yunan hükümeti hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla hayvanların farklı bölgelere taşınması ve kesimlerine yönelik geçici yasak kararı aldı. Hareket yasağı, üreticilerin süt satmalarına izin verilse de sürülerini büyütmek için daha fazla hayvan satın alamayacakları anlamına geliyor.
Reuters’in haberine göre, Yunanistan’da şu ana kadar 22 çiftlikte enfeksiyon görüldüğü ve 12 bin hayvanın itlaf edildiği belirtiliyor. 300 binden fazla hayvana da bu kapsamda test yapıldığı açıklandı.
Virüsün Yunanistan’ın ithal ettiği hayvanlar üzerinde gerekli kontroller yapılmadığı için ülkeye girdiği tahmin edilirken, veteriner kliniklerinde yeterli personel olmadığı yayılımının hızlı olduğu kaydediliyor.
Hükümet, ölümcül virüslerin çiftliklerde yayılmasının önüne geçmek için pahalı dezenfektanlar almak zorunda kalan ve zor duruma düşen üreticilere yardımda bulunulacağını açıkladı.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre, ilk olarak 1942 yılında Fildişi Sahili’nde ortaya çıkan keçi vebası hastalığının küresel çapta her yıl yaklaşık olarak 2,1 milyar dolarlık kayba yol açıyor.