İRFAN DONAT
Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklar ve kurak geçen sezon tarım sektöründe stresi daha da artırıyor.
Özellikle kuru tarım yapılan bölgelerde verim ve kalitede düşüşler gözlenirken, sulu tarım yapılan alanlarda ise yeterli suya ulaşamama sorunları baş gösteriyor.
400 bin dekara yakın alanda pamuk ekilişi gerçekleşen Söke Ovasının bir bölümünde çiftçiler pamuk tarlalarını sulayamamaktan şikayetçi.
Devlet Su İşlerinin (DSİ) ikinci sulama takviminde 25 bin dekara yakın pamuk tarlasına su vermemesi üzerine tarlalar kuruma riskiyle karşı karşıya kaldı.
Yeterli su bulunmadığı gerekçe gösterilerek dün haber verilmeden sulama suyunun kesilmesi bu sabah üreticilerin durumu fark edip yetkililere aktarmasıyla ortaya çıktı. Suyun DSİ tarafından üreticilere bilgi verilmeden kesilmesi, söz verilen ikinci sulaması henüz yapılmayan 25 bin dekarlık pamuk arazisini tehlikeye attı.
Söz konusu gelişme üzerine Ulusal Pamuk Konseyi, Ziraat Odası ve Ticaret Borsası temsilcilerinin Aydın Valisi Yakub Canbolat’ı ziyaret ederek çözüm bulunmasını istediği öğrenilirken, görüşmeler neticesinde başta Aydin Valiliği olmak üzere Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü yetkililerinden Söke’de henüz ikinci sulama yapılmayan arazilere suyun verileceği ve herhangi bir mağduriyet yaşanmayacağı sözü alındı.
Ancak sıcakların mevsim normallerini aştığı bu dönemde çiftçi adeta zamanla yarışıyor. Ürünlerinde verim ve kalite kaybı riskiyle karşı karşıya kalan çiftçilerin tarlalarına su verilene kadar endişeli bekleyişi devam ediyor. Çünkü bölge çiftçisi pamukların sulama zamanının geldiğini ve suyun acilen toprakla buluşması gerektiğini belirtiyor.
Her yıl sulama sezonunda Söke Ovasında buna benzer aksaklıkların yaşanması üreticileri pamuk ekiminden de uzaklaştırıyor. Bölgede üretim yapan çiftçi temsilcileri, bu tür olumsuzlukların önüne geçilmesi için sezon öncesi planlamanın daha iyi yapılması gerektiğini savunuyor.
Özellikle Adıgüzel Barajından verilecek su miktarının, sulama sahasının en sonunda bulunan Ege Bölgesi’nin en büyük pamuk ovası olan Söke için hayati öneme haiz olduğunu kaydeden çiftçi temsilcileri, “Bu durum dikkate alınmadan yapılacak her türlü planlama önümüzde yıllarda da aynı sıkıntıları gündeme getirecektir” diyor.