Bitkisel Üretim Desteklemelerinde Uygulama Esasları Değişti

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye’deki bitkisel üretimi artırmak ve çiftçilere maliyet desteği sağlamak amacıyla bitkisel üretim desteklemelerine ilişkin usul ve esasları belirledi. Resmi Gazete’de yayımlanan “Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ” ile destekleme başvuru ve ödeme tarihlerinde değişiklik yapıldı.

Çiftçiler, 2023 üretim yılı içinde Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) veya Örtüaltı Kayıt Sistemi’ne (ÖKS) kayıt olmak suretiyle desteklerden faydalanabilecek. Yapılan değişiklikle, yem bitkileri desteği için başvurular 1 Ocak 2023’ten, diğer desteklemeler için ise hemen başlayarak ÇKS ve ÖKS’ye kayıt oldukları il/ilçe müdürlüklerine şahsen veya yasal temsilcisi aracılığıyla yapılacak.

Mazot ve gübre desteğinden yararlanmak isteyen çiftçiler, taleplerini 29 Aralık’a kadar yazılı olarak bildirecek. Bu destekler, çiftçilerin Ziraat Bankası’ndaki hesaplarına mazot ve gübre alımında kullanılmak üzere tanımlanacak, nakdi ödeme yapılmayacak.

Kuru tarımda dane zeytine dekar başına 575 kilogram, zeytinyağına 115 kilogram, sulu tarımda ise dane zeytine 850 kilogram, zeytinyağına 170 kilogram verim miktarına kadar destekleme ödemesi yapılacak.

Organik tarım veya iyi tarım uygulamalarından faydalanan araziler, 2023 üretim yılında yetiştirilen ürünün bulunduğu kategoriye bakılmaksızın belirli bir birim fiyat üzerinden desteklenecek.

Tarımsal destekleme ödemelerinde, başvuruda bulunan çiftçilerin hizmet bedelini yatırdıklarına dair belgeyi ibraz etmeyenler ile e-Devlet Kapısı üzerinden başvuru yapanlar arasından hizmet bedeli tahsilatına onay vermeyenler desteklemeden yararlanamayacak.

Yeni düzenlemeler, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak.

Bu haber bilgileri “Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ” kapsamında sunulmuştur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Önerilen Makale

Son Yazılar